Toyotomi Hideyoshi y los europeos

Portugueses y castellanos en el Japón samurái

En arribar a les costes japoneses a mitjans del segle XVI, els mandataris europeus es van proposar, primer, participar del seu comerç i, després, tractar d’evangelitzar a la població. Aquesta obra estudia el contacte entre el govern del líder que va unificar el Japó, Toyotomi Hideyoshi, i els portuguesos i castellans durant el període comprès entre 1587 i 1598. Amb els primers, la relació es va establir principalment gràcies a la missió jesuïta, present al país des de 1549 i dirigida per Alessandro Valignano, mentre que amb els castellans –a través del govern de la base de Filipines– van mantenir una sèrie d’ambaixades diplomàtiques en les quals també van exercir un paper decisiu els ordes religiosos, especialment els franciscans. Més enllà de l’enfocament eurocèntric tradicional segons el qual els europeus van ser agents actius, l’autor de Toyotomi Hideyoshi y los europeos presenta aquesta època d’intercanvis com una més de la història del Japó, que, afectada per les seves pròpies dinàmiques, constitueix una de les més turbulentes conegudes fins llavors pel país.

Toyotomi Hideyoshi y los Europeos. Portugueses y castellanos en el Japón samurái. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona, 2021.

Historia de los samuráis

Què hi ha de cert en allò que sabem –o creiem saber– sobre els samurais? Quina és la seva veritable història? Al llarg dels onze capítols de Història de los samuráis, es repassen més de mil anys de la història d’aquesta casta de guerrers, des de la seva aparició gradual durant la segona meitat del primer mil·lenni fins a la seva desaparició oficial a la fi del segle XIX. Un relat veraç, basat en fets, bibliografia i documents històrics, que tracta també en un contundent Epíleg la part llegendària i mítica –sens dubte molt interessant i atractiva– però sense confondre-la amb la realitat, que ja és suficientment apassionant per si mateixa.

En un dels capítols inicials es narra com, al segle XIII, el conqueridor de tota Xina, el mongol Kublai Khan –nét del llegendari Genghis Khan– va intentar per dues vegades conquistar l’arxipèlag japonès amb una de les majors flotes que ha vist mai la història, i com els exèrcits samurais i certs successos meteorològics acabarien fent fracassar tots dos intents. Assistim també al moment en el qual arribaria a Japó una nova visita inesperada –menys agressiva però també perillosa–, la de portuguesos i castellans, tant comerciants com religiosos, que portarien amb ells una nova religió i les armes de foc. Aquestes s’incorporarien a l’arsenal dels exèrcits samurais –malgrat que ens hagi arribat l’equivocada idea de que la seva estricta ètica els ho va impedir– i jugarien un paper important en el procés d’unificació de Japó amb el qual va culminar el seu llarg període de guerra civil. En els capítols finals veiem com després d’aquests segles de conflictes bèl·lics arribarien més de dos-cents cinquanta anys de pau, durant els quals els membres de la classe guerrera es dedicarien a practicar les arts, la religió i la política, apareixent en aquest moment la visió romàntica i idealitzada dels samurais que coneixem.

A més d’aquestes grans línies històriques, repassem alguns fets puntuals de gran interès, com l’intent d’invasió de Xina per part de Japó a finals del segle XVI, una expedició a principis del segle XVII formada per un sacerdot franciscà i un grup de samurais catòlics que vindrien a Europa per entrevistar-se amb el rei Felip III i amb el papa de Roma, o la fascinant història dels 47 rōnin, una història real que ha estat portada al teatre i al cinema en innombrables ocasions.

Al llarg del llibre anem també coneixent a alguns personatges especialment rellevants, samurais reals que s’han fet un lloc dins de la història, com Minamoto Yoshitsune i el seu inseparable monjo guerrer Benkei; la famosa dona samurai Tomoe Gozen; el considerat com a millor lluitador amb espasa samurai, Miyamoto Musashi; els grans líders Oda Nobunaga, Toyotomi Hideyoshi i Tokugawa Ieyasu; el suposat primer samurai occidental, l’anglès William Adams; els dos generals als que sol anomenar-se “l’últim samurai”, Saigō Takamori i Nogi Maresuke; etc.

Historia de los samuráis conté tot el necessari per a conèixer i entendre aquesta interessant figura, la d’aquests mítics guerrers, i tot el que els envolta, des d’un punt de vista rigorosament històric i fonamentat, però amè i motivador.

Historia de los samuráis (3a edició) Xixó: Satori Ediciones, 2024.

A History of the Samurai. North Clarendon (EUA): Tuttle Publishing, 2020.

Historia de los samuráis. Madrid: Alianza Editorial, 2021.

Història dels samurais. Andorra: Anem Editors, 2024.